Friday 24 April 2009

Положението е... чайка? :)

Очевидно най–сериозният проблем на британските градове в момента са чайките. Много пречили и шумели... на мен пък са ми симпатични, особено тлъстите лондонски чайки, които отвреме навреме прелитат над Ърлс Корт. Симпатяги... но май единствена си го мисля това...

В Англия обявяват война на чайките

Британски депутат призова за мерки за контрол на увеличаващия се брой чайки в градовете, където те представляват сериозен проблем за гражданите, туристите и бизнеса, съобщава Би Би Си.

Дон Фостър, който е представител на либералдемократите от град Бат, ще използва отложен дебат в парламента, за да призове министрите да погледнат на въпроса сериозно.

Фостър заяви, че чайките са "антисоциални, шумни и в някои случаи агресивни".

Министерството на околната среда отбеляза, че местните органи имат правомощия да вземат мерки срещу чайките и призоваха хората да не ги хранят.

Чайките са сред птиците, които могат да бъдат убивани от упълномощени за това лица. при условие че останалите методи за борба с тях са неефективни или непрактични, пояснява Би Би Си.

Общините харчат все повече средства за справяне с проблема без особени резултати.

Сред методите са покриване на покривите с мрежа, за да не могат чайките да правят гнезда; замяна на яйцата им с камъни с подобен цвят или използване на ястреби, които да ги прогонват.

Ето например снимка на спесимен от сем. Чайковидни/Гларусовидни от едно наше пътуване до о. Тасос.
seagull

No comments: